Een fijne flexplek om te werken; ik zocht én vond

2 januari 2020

Een fijne plek om te werken. Voor de een is dat een kantoor waar je een speld kan horen vallen, voor een ander kan het niet luidruchtig genoeg zijn. Als je in loondienst werkt heb je een bureau (door die afschuwelijke flexplekken is het wel iedere dag de vraag wélk bureau en soms knokken om er überhaupt eentje te bemachtigen), als het even meezit een paar leuke collega’s en een plek waar je tussen de middag samen even wat kan eten. Als ZZP’er, ZP’er, OZP’er, vrije lansier of hoe je ’t ook noemt, is dat allemaal niet zo vanzelfsprekend en is het soms dus een zoektocht naar wat bij je past.

 • Je werkt thuis tussen de ongestreken was, huisdieren die willen wandelen, een schoonmoeder die op de stoep staat (want je bent toch vrij?) en 101 afleidingen (hé, de nieuwe LINDA valt op de mat).
 • Je werkt bij een opdrachtgever en mag dus gebruikmaken van die fijne flexplekken. Op zich is daar trouwens natuurlijk niks mis mee. Bij de organisaties waar ik tot nu toe heb gewerkt, was het prima in orde. Ik heb het gewoon niet zo op flexplekken, kantoortuinen, enz. (maar dat is nu wel duidelijk denk ik).
 • Je hopt van de ene gratis flexplek naar de ander. Bijvoorbeeld de bibliotheek (met lekkers van Oscar), Hotel Finch, Coffee Together of de Groote Poot. Ik heb zelfs een aantal keer gewerkt in De Kantine van de Gasfabriek. Kán best leuk zijn, maar ik vond het toch beetje onrustig en onzeker. Soms is ergens wel plek, soms niet. En soms beland je aan een tafeltje dat niet echt geschikt is om uren achter elkaar aan te werken.
 • Of je zoekt een vaste flexplek. Uh… vast en flex… beetje tegenstrijdig, maar ik leg ’t uit. Want deze laatste optie leek mij wel wat en daarom ben ik op zoek gegaan naar zo’n plek wat je soort van je kantoor kan noemen. En dat je thuis ’s ochtends gewoon die deur achter je dicht kan trekken en kan roepen ‘Schat, ik ben naar kantoor!’.
M’n schoonmoeder op de stoep en hé, de nieuwe LINDA op de mat!

Ok, mijn zoektocht. Ik neem jullie mee. In het najaar ben ik gaan speuren naar plekken waar je één, twee of meer dagen kan werken. Uiteraard had ik hier wel bepaalde ideeën bij. Ik heb zelfs overwogen een ruimte te huren, maar dat doe ik misschien later als ik groot ben.

Voor mij belangrijk:

 • Informele, prettige sfeer met niet al te veel regels.
 • Andere ondernemers met wie ik kan sparren, ouwehoeren, lunchen, borrelen, enz.
 • Goed per fiets bereikbaar (en dan bedoel ik max. een kwartier).
 • Lekkere koffie.

Aan het veldwerk – het bezoeken en testen van de flexplekken – ben ik niet 100% toegekomen; halverwege mijn zoektocht had ik namelijk ‘mijn plek’ al gevonden. Ik heb wel het een en ander opgevraagd, uitgezocht en op ’n rijtje gezet.

 • De Leeuwenbrug (De Leeuwenbrug 77)
  Mooie, lichte ruimtes, gezamenlijke ruimte waar je ook kunt werken, leuk koffiebarretje van Coffeemania (héle lekkere koffie!), uitgebreide uitleg en rondleiding gekregen. Kosten: € 25,- p/d of 150,- p/m voor onbeperkt gebruik. Maar: nu ik dit schrijf kan ik bepaalde informatie niet meer terugvinden én ik heb ook gehoord dat er het een en ander gaat veranderen. Dus interesse? Neem contact op om te kijken wat nu mogelijk is.
 • De school voor ondernemers (Keulenstraat 16)
  Deze plek biedt meer dan alleen een werkplek. Bijvoorbeeld (starters)begeleiding en brainstormsessies. Kosten € 65,- p/m voor 1 dag p/w en € 175,- voor onbeperkt gebruik.
 • De Zaak (Dorpsstraat 16, Diepenveen)
  Woon je in (de buurt van) Diepenveen, dan is deze plek misschien ideaal. Kosten € 50,- p/m voor één dag p/w, € 90,- p/m voor twee dagen p/w en een vaste werkplek voor € 175,- p/m.
 • De Gasfabriek (Zutphenseweg 6b)
  In het voormalig Essent-kantoor bij de Gasfabriek kun je achter de balie een flexplek huren. Ik kan er verder niet veel informatie over vinden, maar heb gehoord dat het € 180,- p/m is voor onbeperkt gebruik. Verder verhuurt de Gasfabriek ook diverse ruimtes, maar van horen zeggen zitten ze vol op het moment.
 • De Geertruidentuin (H.J.P. Fesevurstraat 7a)
  In het monumentale gebouw van het voormalige Deventer Ziekenhuis kun je (tot 2021, daarna gaat de schop in de grond voor nieuwbouw) een ruimte huren helemaal voor jezelf alleen. Of eventueel samen met een andere ondernemer, zoals met Gerrie de Schiffart. Zij zit bij mij in het broodfonds en huurt daar sinds kort een ruimte. Maar: hier maakt ze maar twee à drie dagen gebruik van. Zonde natuurlijk. Ik heb zeker overwogen om samen met haar die ruimte te delen. Maar wat ik besefte was dat ik dan in m’n uppie in die kamer zou zitten. Als ik mazzel had, misschien één of twee keer op een dag een praatje met iemand op de gang. Dat leek me toch iets te stil. Kosten € 225,- voor 20 m2. Interesse? Bel dan naar VPS Nederland: 088 – 0183880.
 • Le Collège (Zutphenseweg 55)
  Dit is het oude ROC Deventer en een redelijke nieuwe verzamelplek voor veel verschillende bedrijven en ZZP’ers. Kosten zijn € 210,- p/m voor 28 m2. Ik denk zeker een leuke plek als je op zoek bent naar een ruimte om te huren!
Dit was ‘m: dé vaste flexplek voor mij.
 • En last but (definitely!) not least: De Fabriek (Sijzenbaan 14-16)
  Lekker in het centrum én met andere ondernemers; dit leek me dus wel wat. Makkelijk contact kunnen leggen, proefdagje gedraaid en eigenlijk bijna direct de knoop doorgehakt. Dit was ‘m: dé vaste flexplek voor mij. Gezellige, informele sfeer, een praatje op z’n tijd, lunchen met z’n allen en soms heerlijk slap ouwehoeren (ook heel belangrijk!). Kosten € 47,- p/m voor 1 dag p/w, € 87,- p/m voor onbeperkt gebruik. En: als je behoefte hebt aan hulp bij een ondernemersvraagstuk, kun je een Dreamteamsessie aanvragen. Benieuwd of De Fabriek iets voor je is? Neem gerust contact met me op, loop een keer binnen bij De Fabriek of stuur een mail naar voortent@fabriekdeventer.nl.

Bovenstaand lijstje is zeker niet volledig en misschien is er in de afgelopen maanden wel iets gewijzigd. Dus: ben je op zoek naar een (flex)plek om te werken, ga erop af en ik hoop dat je net als ik een fijne plek vindt om te werken.

Let op: alle kosten zijn uiteraard excl. BTW!